wtorek, 04 sierpień 2020 16:20

Najlepsze naturalne oleje stosowane w kosmetyce

Oceń ten artykuł
(3 głosów)
Oleje kosmetyczne Oleje kosmetyczne

Naturalne oleje pozyskiwane z roślin, ich owoców, pestek czy nasion mają zastosowanie w kosmetyce od wieków. Ich dobroczynne działanie jest doceniane także obecnie i dlatego znajdują zastosowanie w produkcji kosmetyków. Zobacz najlepsze naturalne oleje i poznaj ich właściwości.

 

Naturalne oleje pozyskiwane z roślin, ich owoców, pestek czy nasion mają zastosowanie w kosmetyce od wieków. Ich dobroczynne działanie jest doceniane także obecnie i dlatego znajdują zastosowanie w produkcji wielu kosmetyków. Znajdziemy je często w kremach do twarzy, balsamach do ciała, serach, kosmetykach do włosów. Oleje naturalne pozyskuje się najczęściej tradycyjnymi metodami tłoczenia "na zimno", co pozwala im zachować jak najwięcej cennych składników aktywnych. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, antyoksydantów oleje wykazują silne działanie odżywcze, nawilżające, przeciwzmarszczkowe, przeciwstarzeniowe, ochronne i naprawcze. Oleje naturalne są bardzo łatwo przyswajalne przez skórę i z reguły bezpieczne w stosowaniu, nie powodują podrażnień i uczuleń podczas ich stosowania. Tłoczenie oleju odbywa się w specjalnych prasach, w których temperatura procesu tłoczenia nie przekracza 40°C a dzięki odpowiednim dla mikroelementów warunkom otrzymuje się olej typu extra virgin o w pełni zachowanych właściwościach biochemicznych. Po zakończeniu tłoczenia oleje są schładzane do temperatury ok. 5-10 °C oraz zabezpieczone przed dostępem światła i powietrza aby zachowały swoją jakość i niezmieniony skład. Tak tłoczony olej może być stosowany zarówno w postaci czystej, jak również może być cennym dodatkiem do kosmetyku i znacznie wzbogacić jego walory pielęgnacyjne. Oleje kosmetyczne są pozyskiwane z niezliczonej ilości roślin, jest więc w czym wybierać. Poniżej prezentujemy te najpopularniejsze, które są uznawane za tzw. "arystokrację" wśród olejów stosowanych w kosmetyce.

  • Olej arganowy

Tłoczony z orzechów drzewa arganowego rosnącego w Maroku olej arganowy to niewątpliwie nr 1 na liście ze względu na powszechność jego wykorzystania. Z uwagi na swoje silne działanie przeciwzmarszczkowe zwany jest "eliksirem młodości" lub "płynnym złotem Maroka". Działa także regenerująco, odżywczo i nawilżająco na skórę, wzmacnia i odżywia włosy i paznokcie, wykazuje także działanie łagodzące w wielu schorzeniach skóry, jak trądzik, alergia, poparzenia.

  • Oliwa z oliwek

W jej składzie jest bardzo dużo naturalnego emolientu - kwasu oleinowego, któremu zawdzięcza swoje właściwości nawilżające i zapobiegające utracie wody. Z kolei kwas linolowy wzmacnia skórę, reguluje wydzielanie sebum, regeneruje. Polifenole spowalniają procesy starzenia. Oliwa z oliwek jest stosowana powszechnie w wielu kosmetykach do, twarzy, ciała i do włosów. Nawilża, wzmacnia, łagodzi stany zapalne i podrażnienia, odżywia, regeneruje oraz chroni przez szkodliwym działaniem promieni słonecznych

  • Olej jojoba

Olej jojoba to tak naprawdę do wosk o żółtawym kolorze, który powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno. Jego działanie podobne jest do działania naturalne wytwarzanego przez skórę sebum. Olej jojoba działa na skórę nawilżająco, zapobiega utracie wody, wygładza, jednocześnie z uwagi na doskonałe wchłanianie stosując go nie trzeba obawiać się o efekt "świecącej skóry".  Jest stosowany w postaci czystej lub znajduje się w składzie wielu kosmetyków do twarzy, ciała i włosów.

  • Olej ze słodkich migdałów

Pozyskiwany z nasion drzewa migdałowego olej wykazuje silne działanie nawilżające, pielęgnujące, łagodzi podrażnienia, pomaga w walce z rozstępami, likwiduje szorstkość skóry, można go stosować u dzieci. Znajduje zastosowanie w kosmetykach pielęgnacyjnych do twarzy i ciała. Nadaje im przyjemny zapach.

  • Olej z opuncji figowej

To najdroższy z olejów kosmetycznych stosowanych w kosmetyce. Wykazuje przede wszystkim bardzo silne działanie przewistarzeniowe i odmładzające na skórę. Dobry olej produkowany jest z pestek a nie z miąższu opuncji. Tylko taki ma silne działanie anti-aging i dlatego stosuje się go przede wszystkim w kosmetykach przeciwzmarszczkowych do twarzy. Ma bardzo delikatny zapach i jasnożółtą barwę.

 

Naturalne oleje kosmetyczne to niewątpliwie bardzo cenne substancje które natura dała człowiekowi aby mógł z nich korzystać, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Nasza skóra i uroda na pewno na tym skorzysta. 

Czytany 42 razy

Media

artykuły sponsorowane copywriting